© photo by PD Mrsinj

DAN MEDVJEĐEG LUKA – kako je sve počelo

Obilježavanje Dana medvjeđeg luka u Korenici postala je tradicionalna manifestacija koja svake godine okuplja mještane, goste, planinare iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i ljubitelje prirode, koji u organizaciji Turističke zajednice općine Plitvička jezera i Općine Plitvička Jezera, uz prigodan kulturni program uživaju u bogatoj gastronomskoj ponudi jela od medvjeđeg luka, kao i planinarenju u organizaciji Planinarskog društva Mrsinj iz Korenice.

Međutim, samo rijetki sudionici doista znaju istinu o tome kako je to sve započelo, odnosno kako se razvila ideja, inicijativa i realizacija ovakve jedne doista vrijedne i jedinstvene manifestacije u općini Plitvička Jezera.

Lijepo je o tome napisati nekoliko riječi, a imati priliku u Korenici na obilježavanju Dana medvjeđeg luka prigodno porazgovarati s tvorcem te ideje doista je pravo zadovoljstvo.

Na terasi obližnjeg kafića zateklo se ugodno društvo u kojemu je sjedio naš lokalni ljubitelj prirode Branko Sokač. Baš on je bio idejni začetnik ove manifestacije koja se svake godine obilježava početkom svibnja u Korenici.
Na pristojnu zamolbu Branko Sokač ekskluzivno je dao prigodan intervju na navedenu temu.

Gospodine Branko, kako se rodila ideja, kako je i kada sve to počelo?
Negdje, mislim da je to bila 2000. godina, kada sam zajedno s još nekoliko entuzijasta i ljubitelja prirode okupljenih tada u Lovačkom društvu „Lička Plješevica“, došao na ideju da na jedan jedinstven način organiziramo i predstavimo ljudima kakvo blago u stvari raste neposredno u našoj blizini, koja je prava vrijednost medvjeđeg luka, koji ne samo da nam je dostupan, besplatan i vrlo zdrav, nego se od njega mogu spremiti i različite vrste vrlo ukusnih jela.
Tom prilikom smo prvenstveno imali nekoliko ciljeva:
– educirati lokalno stanovništvo o ljekovitim svojstvima medvjeđeg luka.
– stvoriti naviku da se medvjeđi luk nađe i u gastronomskoj ponudi.
– pronaći načina kako bi se luk mogao sačuvati od propadanja, kako bi mogao biti za prehranu tijekom cijele godine, a ne samo u razdoblju njegova intenzivnog rasta (u proljeće).
Dobrim smo dijelom u tome uspjeli budući da od pesta u maslinovom ulju, za koji se tada znalo, luk danas sprema u soli, kiseli, smrzava, suši, a moglo bi se reći kako je doista prešao u vrlo široku uporabu i danas čini dosta dobar dio gastronomske ponude.

Tko Vam je pomogao pri realizaciji i organizaciji navedene manifestacije?
U početku nam je pomogla općina Plitvička Jezera, Turistička zajednica, a posebno bih istaknuo i Srednju školu Plitvička Jezera s tadašnjim ravnateljem Šimom Pavlovićem.

I što nam još na kraju možete istaknuti?
Drago mi je što je jedna tako zdrava biljka kao što je medvjeđi luk, zaživjela kao dio stalne gastronomske ponude u širokoj uporabi, a na kraju bih istaknuo kako mi je iznimna čast i zadovoljstvo što sam bio pokretač ove jedinstve manifestacije, koja je danas u Korenici prerasla u pravu tradiciju našeg kraja i Općine Plitvička jezera, koju osim mještana posjećuju i brojni gosti iz Hrvatske i drugih zemalja.

Gospodine Branko, hvala Vam na Vašem vremenu.
Hvala Vama!

Na kraju razgovora zamolili smo gsp. Branka Sokača za zajedničku fotografiju s gsp. Šimom Pavlovićem koji su na Dan medvjeđeg luka zavrijedili da se spomenu počeci obilježavanja i zasluge začetnika ove vrijedne tradicionalne manifestacije u općini Plitvička Jezera.

Goran Jurković (PD Mrsinj)
11. svibnja 2024. godine

 

Odgovori